top of page

26.7. 2017. srijeda

Predstavljanje lokalnih manje poznatih slikara i njihovih opusa

20:00 Rozana Vojvoda: Zenaida Bandur (1885.-1946.) - zaboravljeni slikarski opus između Stona, Dubrovnika i Zagreba, predavanje, Dom Kulture Janjina

Predavanje će predstaviti presjek kroz slikarski opus umjetnice Zenaide Bandur (1885.-1946.), slikarice koja je stvarala između Stona, Dubrovnika i Zagreba s osobitom naglaskom na refleksije ta tri ambijenta u njenim djelima. Cjelokupni opus Zenaide Bandur, pripada jednoj vrsti intimizma, ne samo u odabiru tema, već i u suzdržanom koloritu koji se može povezati s njenim učiteljem Emanuelom Vidovićem, ali je svakako imanentan i prirodi umjetnice. Makar je primila samo sporadične likovne poduke, slikarski poziv osjećala je do kraja života i intenzivno je stvarala u rasponu od četiri desetljeća. Riječ je o samozatajnom, tihom radu, slikarstvu bez velikih pretenzija koje je ipak u kontekstu dubrovačke umjetnosti nepravedno zanemareno. Predavanje je nastalo temeljem zajedničkog istraživanja istraživanja Rozane Vojvoda i Sanje Žaja Vrbica za izložbu Zenaida Bandur (1885.-1946.) u organizaciji Umjetničke galerije Dubrovnik u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, 16.6. - 30.7. 2017.

Zenaida Bandur – biografija:
(Ston, 12. 4. 1885. - Zagreb, 19. 7. 1946.)
Zenaida Bandur (rođena Ercegović) svoje prve slikarske poduke dobiva kod Domenike Suhor, dubrovačke amaterske slikarice, te povremeno od Vlaha Bukovca i Mata Celestina Medovića. Dana 22. 2. 1905. g. udala se za Antuna Bandura, veleposjednika i načelnika iz Malog Stona, a potom 1910./11. nastavila svoje školovanje na Državnoj ženskoj zanatskoj školi u Splitu, gdje poduke u crtanju i slikanju dobiva od Emanuela Vidovića. Oko 1928. g. seli se u Zagreb, živi u Heinzlovoj ulici br. 19, a 1928. g. postala je članicom i blagajnicom novoosnovanog Kluba likovnih umjetnica. Odlazi na studijska putovanja u Rim, Firencu, Veneciju, Beč i Pariz. Tijekom četiri desetljeća ostvarila je veći broj djela u tehnikama ulja na platnu, akvarela, crteža pastelom, ugljenom i olovkom, a tematski se orijentira na portrete, mrtve prirode, figuralne kompozicije pretežno folklorne tematike, pejzaže i sakralne kompozicije. Njena djela nalaze se u fundusima Moderne galerije u Zagrebu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Etnografskog i Arheološkog muzeja u Splitu te brojnim privatnim i crkvenim zbirkama u Dubrovniku, Stonu i Zagrebu. Tijekom života izlagala je na tridesetak skupnih izložbi, ali nije organizirala niti jednu samostalnu izložbu.

bottom of page