top of page

27.7. 2017. četvrtak

18:00 Priroda-laboratorij boja, tradicionalno tehnološko znanje, izožba Tehničkog  muzeja  Nikola Tesla, autorice Katarina Ivanišin Kardum i Marija Crnčević, u nastavku radionica za djecu, Zadruga Putniković

Izložba Priroda – laboratorij boja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu

Promatrajući prirodu, čovjek je oduvijek znao pronaći baš one vrijednosti koje treba za opstanak, ali i za izražavanje svoje kreativnosti. Tako je poznata i upotreba prirodnih boja biljnoga, životinjskog i mineralnog porijekla. Premda smo se danas naviknuli odabirati predmete prema tonovima boja i inzistirati na nijansama ne razmišljajući o porijeklu boje ili tehnologiji proizvodnje, ipak i dalje postoje znanja koja se prenose s koljena na koljeno. Ta znanja i vještine koje nazivamo tradicionalno znanje u novije su vrijeme predmet brojnih istraživačkih studija, posebno na Sredozemlju.

Izložba Priroda – laboratorij boja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na istraživačkom radu provedenom na krajnjem jugu Hrvatske od Pelješca do Konavala tijekom 2015. i 2016.

Svrha istraživanja provedenog za ovu izložbu jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojama.

Danas su poznate različite metode proizvodnje i primjene bojila, prije svega tehnološki postupci koji uključuju znanja mikrobiologije, kemije i druga. I sintetska i prirodna bojila i one pripravljene kod kuće imaju svoje mjesto i značenje u današnjem svijetu. Bojadisanje prirodnim bojilima poznato je iz prapovijesnih vremena. Često su to zahtjevni procesi koji, između ostaloga, bitno ovise o geološkim i klimatskim uvjetima. Prirodna bojila ne mogu zamijeniti sintetska, ali svako nastojanje obnove tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine. Nadalje, ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca, ali i suvremene industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda kao protuteže intenzivnoj industrijalizaciji i globalizaciji.

Na izložbi će biti izložen biljni materijal od kojeg se dobiva pojedino bojilo kao što su kora drveta, lišće, korijen… i isti materijal usitnjen i tako pripremljen za postupak izrade bojila. Izložene će biti i pripravljene otopine biljnog ekstrakta i kristali koji se dobivaju isparavanjem vode iz tih otopina, čija svojstva i količina ovise o izboru biljaka i uvjetima ekstrakcije, te obojeni materijal (vunena pređa, svilena pređa itd.). Također će biti  izložene dvije vrste kamena iz Malostonskog zaljeva, žestac i bjelika, od kojih se dobiva vapno, kao i pigmenti kojima se toniralo vapno.Uz to, posjetitelji će saznati koji je najzastupljeniji pigment u pojedinom izvoru boje, karakterističan za dobivenu boju, pročitati recepte za dobivanje različitih bojila i još mnogo toga.Izložba je namijenjena svim uzrastima, a zbog interaktivnih elemenata posebno će se svidjeti mlađem uzrastu.

Organizacija izložbe: Marijana Miljas

bottom of page