top of page

Tanja Stanić & Naoko Takahasi & Nera Miočić,  Syntesis,  performance, Žuljana

Zahary Willson: Napuštene veze/ Abandoned Connections, 15 A3 posters, 4/15 telofonska govornica, Janjina, postav u govornici bez funkcije

Glavna nagrada žirija Vizura aperta, te Nagrada mještana Janjine dodijeljena je radu Ivana Haimana i Marijane Stanić:
Crtež na cesti, mornarski grad, magistrala, Janjina  (fotografija Zachary Willson)

Funkcioniranje umjetničke instalacije,

 Uklanjanje intevencije na magistrali

 Andrijana Kasvica, Sara Vučić-Šneperger, Irma Korkut, Istok Korkut, Jakob Vučić-Šneperger, Lea Bulaja, Ivan Josip Kardum
i Roko Čerina, pod vodstvom mentora Borisa Cvjetanovića: Povezivanje/ Connecting,  video rad, radionice One take film festivala

Lokacija audio rada Vedrana Perkova Čekaonica, Autobusna stanica Janjina

Lokacija audivizuelnog rada Maje Marković i Mirne Shourgot,  Napuštanje,  kuća Jasprica –Dežulović, Janjina

Izložba Vatrena Pekića: Put, Janjina

Annika Ström, Performans sa zborom Klapa  Žuljanka, Janjina

  Anders Bonnesen: Molim vas, možete li mi reći koje je vrijeme?, javni sat, Janjina
Vinyl-Terror & -Horror: Room service, sound installation, kod Draga, Janjina

Mia Roth-Čerina i Tonči Čerina: Uična klupa, Janjina

Luke Embden: Love Thy Neighbour/ Voli susjeda,  mural, Janjina (fotografija Mirko Bulaja)

Vlasta Žanić nagrađen je za rad Veze, performance za koji je koristila crvene drvene kolce, sinapse, prevozeći ih u tačkama po Janjini.

Siniša Labrović: Sjetva / The Sowing, performance, Vučine (fotografija Mirko Bulaja)

Siniša Labrović: Turizam, performance, Drače (fotografija Mirko Bulaja)

Boris Cvjetanović: Male glave, mala tijela, 8:58, 2016.

NAGRADE I PRODUKCIJA 17. FESTIVALA VIZURA APERTA - VEZE

Ove godine Vizura aperta se održala na Draču, u Putnikovićima, Žuljanji i a produkcija novih radova najbrojnija je bila u Janjini, čiji je položaj u unutrašnjosti poluotoka sačuvao duh mjesta i ambijentalnu cjelinu. Za vrijeme trajanja festivala organizirala se privremena zajednica umjetnika i mještana koja kroz nekoliko radionica i petodnevni program realizirala četrdesetak novih radova u okviru ovogodišnje teme VEZE  usmjerili pažnju na potencijale prostora, mjesta druženja, susreta, problematizirajući ideju veza, putovanja, komunikacije i nestanka funkcije prostora, potraga za novim ili starim funkcijama javnih i privatnih  prostora i objekata, prakse druženja uz hranu kao dio društvenih običaja i komunikacije vezane uz javna događanja.
Komunikacija ljudi i uspostavljanje odnosa prema mjestu i ljudima, u prostoru u kojem procesi unutar privremenog okruženja postaju umjetnički čin, međusobne interakcije postaju medij, odnosno veze i put za ostvarivanje lokalnog, privremeno poboljšanog - utopijskog društvenog uređenja.

Prva nagrada žirija Vizura aperta, te Nagrada mještana Janjine dodijeljena je radu Ivana Haimana i Marijane Stanić. Crtež na cesti, mornarski grad (Drawing on the road, sailor city) nastalom na državnoj cesti koja prolazi kroz centar Janjine, postavljenom na pješački najprometnijom mjestu između mjesta gdje s prodaje riba i dućana. Prugasti crtež na cesti u bijeloj i plavoj boji dobio je brojne simpatije i podršku mještana, te je funkcionirao kao zebra, koje u Janjini nema, iz sigurnosnih razloga uklonile su ga Dubrovačke ceste po nalogu policije.

Jednakovrijedna Prva nagrada pripala je kolaborativnom video radu Povezivanje (Connecting) koji suautorstvom, naslovom i vizualno ukazuje na  ideju zajedništva kao načina premoštavanja. rad je snimljen na Draču, gdje su stanovnici Pelješca ranije napravili most prema kopnu sastavljen od brodica. Video je produkt radionice One take film festivala koji su osmislila i snimila djeca Andrijana Kasvica, Sara Vučić-Šneperger, Irma Korkut, Istok Korkut, Jakob Vučić-Šneperger, Lea Bulaja, Ivan Josip Kardum i Roko Čerina, pod vodstvom mentora Borisa Cvjetanovića.


Osam jednakovrijednih  Drugih nagrada dijele radovi  Vedrana Perkova: Čekaonica, audio instalacija  na autobusnoj stanici u Janjini koji simulira glasovne obavijesti s autobusnih kolodvora.  Zvuk razglasa  nas usmjerava  na ideju o povezivanju i putovanju, te sugerira željenu funkcionalnost  prometne veze, za koju nam je drago da je unazad mjesec dana ponovo profunkcionirala te da autobus ponovo prometuje kroz Janjinu.  Međutim tekst poruka koje čujemo otkriva apsurdnost i neodrživost nastojanja da se stvarne veze uspostave.
 
Maja Marković i Mirna Shourgot  autorice su  nagrađenog audio-vizualnog rada Napuštanje u kući u Janjini, koja je nakon dugo vremena otvorena, za kuću su stvoren kolaž klavirske pratnje i te vizualnog komponiranja crteža na papirima u boji izloženom na oglasnoj ploči koja se nalazi na kući. Uglovnica na križanju  magistrale i glavne ulice uz Janjinu u kojoj je ranije bio dućan sad služi kao o prostor reklame i oglase.

Nagrađena je samostalna izložba Vatrena Pekića  Put, serija crteža ugljen na papiru  nastala na putovanju od Zagreba, preko Splita do kuće u Janjini. Ujedno ova izložba produkt je veza i suradnje kustosica Petre Golušić -autorice teksta, Davorke Perić i umjetnice Katarine Ivnišin Kardum čijom suradnjom je došlo do realizacije ove izložbe u čijem postavu  su sudjelovali  brojni sudionici festivala i prijatelji.
 
Četvrta jednakovrijedna Druga nagrada dodijeljena je radu Annike Ström za Performans sa zborom Klapa Žuljanka koji se audio vizualni doživljaj održao na teraci s pogledom na Janjinu, a višestruko odražava temu veza Žuljana-Janjina, senzibilitet autorice da prepozna komunikativnost  s mjestom  u suradnji s lokalnom Klapom Žuljanka. Mjesto za izvedbu rada, doprinosi bogatom scenskom dojmu zbog odabira urbane pozornice s pogledom.
 
Peta jednakovrijedna Druga nagrada pripala je radu Andersa Bonnesena Molim vas, možete li mi reći koje je vrijeme?/ Can you please tell me what time it is?, javni  sat  postavljen na Dom kulture u  Janjini kojim se nastoji oživiti javni prostor mjesta. Na satu su umjesto brojeva slova hrvatske abecede.

Mia-Roth Čerina i Tonči Čerina nagrađeni su za rad Ulična klupa. Klupa u gornjoj Janjini je trag javnog života karakterističan za  mediteranske prostore, ugrađena u zid koji joj čini naslon, u hladu krošnje, idealno je mjesto za sjedenje ispred kuće koje omogućuje komunikaciju. Crvenim vunenim nitima rekonstruiraju bivše veze, život klupe, te ukazuju  na klupu kao  mjesto okupljanja i druženja na ovoj mikro lokaciji. "Nekoliko kuća povezuje mikrocentar: klupa je susjedstvo, proto-trg. U trenutku okupljanja, prostor oko klupe je zona visokog intenziteta: smjerovi pogleda, vektori razgovora, emocije među sudionicima ispunjaju prostor nevidljivim frekvencijama i zgušnjavaju ga. Iseljavanje ostavlja ta mjesta praznima. Crvene niti rekonstruiraju naboje prošlih interakcija."  zapisali su arhitekti  Mia Roth-Čerina. u Tonči Čerina u opisu rada.

Luke Embden postao je omiljeni umjetnik u Janjini već nakon izrade svog prvog janjinskog murala na kojem se može pročitati Love Thy Neighbour/ Voli (svog) susjeda, pozitivne reakcije mještana, brojni komentari kako je upravo to nedostajalo Janjini zbog kompliciranih među-susjedskih odnosa pokrenuli su niz razgovora u mjestu i mještani su pozivali da nastavi s  muralima na njihovim zidovima, te uz ovaj kao i rad Love is Drug for me na napuštenoj kući uz magistralu očekujemo nastavak produkcije. Luke Embden  je u Janjinu stigao na poziv umjetnice i ko kustosice festivala Tanje Stanić iz Žuljane gdje je ranije  realizirao mural uz košarkaško igralište.

I posljednja jednako vrijedna Druga nagrada pripala je Siniši Labroviću za performans  Sjetva  izveden u moru  na Vučinama.  Sijući  sol u more, autor je izvedbom i izborom lokacije realizirao performnas o apsurdnosti. Kako je imao većinom umjetničku publiku i  zainteresirane turiste, ta apsurdnost je vidljiva u nemogućnosti komuniciranja s lokalnim stanovništvom kroz performans. Umjetnost performansa ostaje rzumljiva u umjetničkim krugovima,
 
Dodatne nagrada publike dodijeljena je radu Vinyl-Terror & -Horror: Room service realizirana u kući kod Draga u Janjini, rad na humoristična način komentira među susjedsku komunikaciju, autorice su postavile instalaciju s metlom kojoj automatizam omogućava udaranje metle o strop, kao čest način upozoravanja susjeda na buku.
 
Posebna nagrada dodijeljena je radu Borisa Cvjetanovića: Male glave, mala tijela, koji je snimljen  na Pelješcu 2016.. godine  te je prikazan u sklopu ovogodišnjeg programa Vizure aperte, budući da otvara potisnutu  veze i suočavanje s mučnim događajima koji su obilježili živote djece u učeničkom domu na Pelješcu u  Trpnju.

17 izdanje Vizure aperte – Veze – realizirano je u suradnji s više organizacija, umjetnica i kustosica: Marijana Stanić - Galerija 90-60-90, Sanja Šamanović - "One take film festival”, Nicole Hewitt- “Studio Pangolin”,Rozana Vojvoda i Petra Golušić - “Umjetnička Galerija Dubrovnik”, Lucija Vuković i Helena Puhara - “Kuća Bukovac”, Cavtat i Ivana Meštrov - “Slobodne Veze”.
Gosti festivala bili su umjetnici i kustosi iz Dubrovnika, Splita, Zagreba, Kopenhagena, Londona, Pariza i Berlina. Kroz program su se predstavili lokalni umjetnici Vatren Pekić kroz ciklus crteža Put, Tomilsav Ivanišin s Prizorima iz đardina, postavljenim u istom ambijentu gdje nastaju,  Tanja Stanić u kolaborativnom performansu s hranom nastalim u suradnji s Naoko Takahasi i Nerom Miočić, Boris Cvjetnović kroz film, zajednički rad s Tanjom Satnić i mentorstvo One tak efilm festival radionice. Suvremena dubrovačka umjetnička i kustoska scena Mara Bratoš, Ivana Pegan Baće, Ivana Selmani, Rozana Vojvoda, Petra Golušići, Helena Puhara, Lucija Vuković, Katarina Ivanišin Kardum i dr. zastupljena je kroz tekstove, predavanja, izložbe i umjetničke radove.  Izbor danskih i švedskih umjetnika i radova kustosice Lotte Møller uspostavlja veze teksta, objekata i značenja u komunikaciji s mjestom i stanovnicima.

Radovima smo ukazali smo na apsurde ljetovalištih prostora, trgovine prostorom i zajedničkim dobrima koje nam je društvo nametnulo kao nužno i svakodnevno i sdruge strane  na probleme propadanja javnih i privatnih prostora.   Izabrali smo izolirane zajednice ili samo ideju izmještanja i putovanja, mjesta otpora ili mjesta izvan sustava koja  uspostavljaju svoj sustav vrijednosti i veza, neki privremeni politički konstrukt. 
Kroz umjetničke radove i samo bivanje u zajednici nastala forme kojima se komunicira prema mjestu i ljudima, koristeći abecedu nekog drugog privremenog jezika, proizvodi se slika privremenog idealnog društva. Slika Vizure aperte nije primarno kritička, ali je slika izmještenog društva na kratkom izletu i samim tim svjesna i politična djelatnost umišljanja boljeg društva.

Popis nastalih radova na 17. festivalu Vizura aperta:


1. Tomisalv Ivanišin: Slika poništenog krajolika (na poziv  Davorke Perić,  tekst Petra Golušić, kustos i postav Katarina Ivanišin Kardum)
2. Siniša Labrović: Turizam /Tourism, performance, Drače ( na poziv Davorke Perić)
3. Radionica One take film festivalaSara, Irma, Istok, Jakob, Lea, Ivan, Roko, Andrijana:  Snimanje istog/ Shooting the same video, Dom kulture, Janjina (na poziv Davorka Perić)
4. Radionica One take film festivala Workshop One take film festival voditelj  Boris Cvjetanović, Sara, Irma, Istok, Jakob, Lea, Ivan, Roko, Andrijana:   Povezivanje/ Connecting
5. Dramska radionica za djecu – Veze/, voditeljica /concept and coordination: Zrinka Antičević, Janjina
6. Vatren Pekić: Put Travel,  Konoba Domanoeta, Janjina (text Petra Golušić, kustos Davorka Perić)
7. Boris Greiner: Mas Fuerte Que La Pistola, zajednička proizvodnja slike , Dom kulture, Janjina
8. Mara Bratoš: Odnos, fotografije, PZ Putniković
9. Tanja Stanić & Naoko Takahasi & Nera Miočić,  Syntesis,  performance, Žuljana
10. Siniša Labrović: Sjetva, Vučine

11. NickySpeaks Vida Gee i Eklips, audio-vizualna instalacija na brodu, Žuljana (Nicole Hewitt, Vida Guzmić, Billie Pavlica, Ivan Slipčević)
12. Annika Ström, Performans sa zborom Klapa Žuljanka
13. Vinyl-Terror & -Horror: Room service, zvučna instlacija, kod Draga , Janjina
14. Anders Bonnesen: Molim vas, možete li mi reći koje je vrijeme?/ Can you please tell me what time it is?, javni sat, Dom kulure, Janjina
15. Lise Harlev: Izgubljene stvari ne mogu se zamijeniti /Lost things can’t be replaced, 6 posters različite lokacije: Drače, Janjina, Žuljana (kustos Lotte Møller)
16. Gitte Broeng: You are Here/ Vi ste ovdje,  navigations of alfabets,  Autobusna stanica, Janjna
17. Gitte Broeng: Conversation with pine, OPG Fjaka, Žuljana
18. Ben Cain: Posters, Knežev dvor, Janjina
19. Ben Cain: Stolovi /Tables,   Dom kulture, Janjina
20. Ben Cain i Tina Gverović: Nije ruševina/ It's not a ruin, instlacija s posterima i kamenjem, Janjina

21. Tonči Čerina i Mia Roth Čerina:  Uična klupa/ Street bench,  Janjina
20. Tonči Čerina i Mia Roth Čerina:  Nepovezano/ Disconnectedly, 8 lokacija u Janjini, (You are here)
23. Luke Embden: Love Thy Neighbour/ Voli (svog) susjeda,  mural, Janjina
23. Luke Embden: Love is Drug for me, magistrala, Janjina
24. Zahary Willson: Napuštene veze/ Abandoned Connections , 15 A3 posters, govornica, Janjina
25. Sven Klobučar: Vrata/ Door, Dom kulture, Janjina
26. Vlasta Žanić:  Veze/ Connections, performance, Janjina
27. Ivan Haiman & Marijana Stanić,  Crtež na cesti, mornarski grad, magistrala, Janjna
28. Alem Korkut: Tunel, video, Dom Kulture, Janjina
29. Nera Miočić Dešković:  Jesam li ja turistkinja? / Am I a Tourist?, Knežev dvor- Janjina, glavna ulica - Žuljana
30. Lasse Krog Møller: Školska knjižnica, Žuljana

31. Predrag Pavić Svinje smo, divlje smo,  stencil na zidu, Janjina
32. Boris Cvjetnović i Tanja Stanić, Dokolica/Leisure,  transparent, Žuljana
33. Ivana Pegan Baće: Mindness, Kafana, Janjina
34. Vedran Perkov: Čekaonica/Waiting room,  autobusna stanica, Janjina
35. Ivana Selmani: Draga Kate/Dear Kate, razglednice/ postcards. Kafana, Janjina
36. Maja Marković & Mirna Shourgot:  Napuštanje/Abandonment,  kuća Jasprica –Dežulović, Janjina
37. Daria Strelov i Vlado Paulić: Mom tati se sviđa Arijana/ My dad likes Arijana, video, Dom kulture, Janjina
38. Izložba kod Ivanka, Janjina
39. Chiara Tonini Bossi& Vatren Pekić, Izložbe kod Vatrena,  nastavak izlagačkih praksi/ exhibitions in progress, Konoba Domanoeta, Janjina
40. Uklanjanje intevencije na magistrali / Dubrovačke ceste (Dubrovnik roads),  Removal of intervention on the road, Janjina
41. Mara Fortunatović: Samo Slike, WhatsApp
 

5. Dramska radionica za djecu – Veze, voditeljica: Zrinka Antičević, Janjina

Lasse Krog Møller: Školska knjižnica, Žuljana

NickySpeaks Vida Gee i Eklips, audio-vizualna instalacija na brodu, s publikom u prtećim barkama, Žuljana (Nicole Hewitt, Vida Guzmić, Billie Pavlica, Ivan Slipčević)

bottom of page