top of page
All Videos

All Videos

Watch Now

HOMO VOLANS:

LETECI COVJEK FAUSTA VRANCICA

POP-UP radionica Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Vizura Aperta, Putnikovići

19. 08. 2019., 10-12 sati

POP-UP radionica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i prezentacija radne verzije animacije redateljice Katrin Novaković za Tehnički muzej Nikola Tesla

Mjesto održavanja: Dom vinarske tradicije Putnikovići

Dob: 8+


Sudjelovanje u radionici se ne

naplaćuje. Radionicu će voditi

Katarina Ivanišin Kardum, viša

muzejska pedagoginja Tehničkog

muzeja Nikola Tesla

Tema radionice su život i djelo

Fausta Vrančića (1551., Šibenik – 1617., Venecija). Djelo MACHINAE NOVAE (Novi strojevi) kojim je Faust Vrančić postao važan i slavan ima 49 bakropisa na kojima je prikazao 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija, uz opise na čak pet jezika: latinskom, talijanskom, španjolskom, francuskom i njemačkom jeziku. Područje tehnike koje ti crteži opisuju vrlo je široko: od reguliranja uzvodne plovidbe rijekom, primjene lisnatih opruga, konstrukcija pogonskih strojeva, mlinova, mostova i brodova, te različitih vrsta satova, poput sunčanih i vodenih, sve do organizacije i podjele rada. Faust Vrančić idejni je začetnik mnogih tehničkih rješenja koja se i danas primjenjuju s novim, suvremenim konstrukcijskim rješenjima. Vrančić je ipak najpoznatiji po nacrtu PADOBRANA pod nazivom HOMO VOLANS – Leteći čovjek. Sudionici radionice izraditi će vlastiti model letećeg čovjeka. Radionica HOMO VOLANS: Leteći čovjek Fausta Vrančića jedna je od najomiljenijih radionica Tehničkog muzeja Nikola Tesla koja se osim u muzeju, od 2016. redovito održava diljem Hrvatske u sklopu programa Ministarstva kulture, Ruksak(pun) kulture.
Sudionici radionica koje će se održati na ovogodišnjoj Vizuri Aperti prvi će imati priliku pogledati radnu verziju animiranog filma redateljice Katrin Novaković. Riječ je o animiranom filmu koji upućuje najmlađe u život i djelo Fausta Vrančića, posebice Faustova letećeg čovjeka, istovremeno pojašnjavajući princip rada padobrana.

Katarina Ivanišin Kardum diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završila je dvogodišnji Master of Arts poslijediplomski studij slikarstva. Od 2000. do 2008. radi kao slobodna umjetnica i predavačica na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od rujna 2014. kao muzejska pedagoginja Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Autorica je više radionica i publikacija iz područja muzejske pedagogije.

Katrin Novaković diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video sa svojim animiranim filmom „Iz dubine“. U distribuciji Bonobo studija, film je bio prikazan na brojnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, te je osvojio nagradu za najbolji animirani film po izboru dječjeg žirija. Svojim animiranim filmom „Protoplazma“ magistrirala je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Film je osvojio nagradu za najbolji animirani film na Reviji studentskog filma i drugu nagrada na Reviji Hrvatskog filmskog stvaralaštva.

67504446_10156227863557097_3121097341809
bottom of page