top of page

KUSTOSKA RADNA ORGANIZACIJA GROMA

AKO OSTANEM...

18. 08. 2019. u 21 sat u Janjini

*Ivona Vlašić _ 'Erase - Empty - Place for a new message', 2003., 17'5''
*Pasko Burđelez, Dina Rončević _ 'Ako nečeg nema, znači da nečeg i ima, nemojte me zezat', 2014., 2'42''
*Ana Požar Piplica _ 'Domjenak u Muzeju suvremene umjetnosti Pelegrin', 2018., 10' 42''
*Luko Piplica _ 'Murga', 2004., 1'54''
*Ivana Pegan Baće _ 'If I stay here', 2019., 4'49''

Ovo je izbor od pet video radova od kojih svaki, na sebi svojstven način, govori o napuštenosti, neprisutnosti, kolebanju, odsutnosti. 
Dok Pasko «blijedi» i fizički «nestaje», a zapravo je vizualno tu, ispred nas na ljuljuškavoj barčici, Ivonini grebeni, motiv koji statički snima, fizički su prisutni, znamo da su tu, ali ih jedno izvjesno vrijeme, zbog dramatičnih atmosferskih procesa ne možemo vidjeti.
Dakle, ne napuštaju ili bivaju napušteni samo ljudi, i priroda je u kolebanju, u nestajanju, kao i arhitektura. 
Napušteni prostor hotela Pelegrin, moderne strukture, a mitskog značenja, Ana uzima kao scenografiju, ali mu daje i važnu ulogu u svom satiričnom osvrtu na suvremeno društvo. 
Lukov kratki, gotovo apstraktni video, taloži jednu drugu vrstu napuštanja. U staklenoj boci, ispiru se ostaci maslinova ulja, preživjeli ostaci posljednjeg rata. Jedan život u svom trajanju napušten je, isti se bezbrižno nastavlja u vrućem, ljetnom danu. 
Ivana se koleba. 'If I stay here just a little bit longer', mantrično pjeva uz konstantne šumove i, isto tako kolebljivu, sliku / video. Ako ostanem...
Napuštanja mogu biti traumatična, a mogu biti i spasonosna. U načelu, napuštanja su katarzična.

Za Vas odabrala Kustoska radna organizacija GROMA .
KRO GROMA je kustoski i sve radni kolektiv koju zastupaju Srdjana Cvijetić, Helena Puhara i Lucija Vuković. Zanimaju ih kustoski i istraživački projekti vezani za suvremene umjetničke prakse kao i projekti posvećeni unaprjeđenju širenja i korištenja javnih prostora.

bottom of page